Nytt år, nye muligheter

Nytt år, nye muligheter

Nytt år betyr nye muligheter, men bare hvis du bevisst tar stegene som er nødvendige for å nå målene du ønsker deg.

Skal du nå målene du ønsker deg vil det kreve både oppmerksomhet, tid og krefter. Du vil sannsynligvis bli både frustrert, utålmodig og kanskje også føle deg mislykket underveis.

Det enkleste er faktisk å bare la livet flyte videre, og la tilfeldighetene og gammel vane styre livene våre. Årsaken er at vi alle sammen er vanedyr, og kroppene våre fortrekker derfor det som allerede er kjent. Selv om det betyr å fortsette med usunne fysiske og/eller psykiske vaner. Kroppene forblir på «autopiloten». Med autopiloten påskrudd vil oppmerksomheten vår være vendt bort fra oss selv, og ut mot omgivelsene. Dette kan være en grei og enkel løsning på kort sikt, med vi trenger alle sammen å være i endring for å ha det bra på lang sikt. Derfor er det viktig at vi aktivt skrur av autopiloten med jevne mellomrom for å kunne ha et «styremøte» med oss selv.

Et årsskifte som vi har nå er en perfekt anledning til dette.

 

Velg fokus

Det første du må gjøre er å bestemme deg for hva du ønsker å fokusere på i 2014. Spør deg selv to spørsmål:

  1. Når jeg ser tilbake på forrige år, hvordan skulle jeg ønske året hadde vært?
  2. Hva kan jeg gjøre for at det skal bli sånn?

Velg deretter ut de tiltakene som vil skape størst endring i livet ditt, og aller helst de som skaper raskest endring! Dette vil gi deg påfyll på motivasjonskontoen din, som igjen vil gjøre det lettere å holde fokus på endringene du ønsker deg gjennom hele året.

Jo færre ting du velger å fokusere på, jo større sannsynlighet er det for at du vil lykkes med de tingene du velger deg. Jo flere mål du velger å fokusere på, jo flere mål må du spre oppmerksomheten din på, og jo mindre oppmerksomhet blir det igjen til hvert enkelt mål.

Selv har jeg valgt meg ut fem mål å fokusere på i år. To av dem privat og tre av dem på jobb. Det er nok for meg. Kanskje er det tre eller syv som er det riktige antallet for deg. Dette vet du best selv, men prøv å ikke bli for ambisiøs 🙂

 

Rydd plass

Når så målene er valgt, må du rydde plass. Du må bestemme deg for hva du skal slutte/begynne med. Alle sammen har vi begrenset med både tid og krefter, og ingen av oss kan strekke til over alt, og heller ikke med alt. Den vanligste årsaken til at vi ikke lykkes med målene våre, er at vi vil for mange samtidig. Du må rett og slett rydde plass i livet ditt for å kunne skape den endringen du ønsker deg. Og ja, det er frustrerende og kan være ubehagelig. Minn deg selv på konsekvensen av å ikke få til endringen hvis du sliter. Sett den konsekvensen opp mot ubehaget ved å sette grenser. Får du dårlig samvittghet i etterkant (som de fleste av oss får), minner du deg igjen på konsekvensen av å ikke sette grensen.

 

Skaff deg heiegjeng

Å endre vaner er krevende, derfor er det smart å skaffe deg en heiagjeng. Det er mye morsommere å jobbe hardt og fokusert mot målet ditt hvis noen ser innsatsen din og heier på deg underveis. Spør venner, familie, kollegaer, barna dine eller andre til å heie på deg, og be dem utfordre deg når du trenger det, enten fra sidelinjen eller sammen med deg. Det siste har absolutt sterkest drivkraft.

Og husk at du gjerne kan bruke oss på Zanti som støtte enten ved kurs eller privattimer.

 

 

Vær tilstede

Vi drømmer alle sammen om en fin liten tryllestav vi kan svinge i form av en treningsform, diett, terapiform, ny jobb, nytt etterutdanningskurs eller ny kjæreste, som vil skape mirakler. Den eneste tryllestaven som finnes er å være oppmerksomt nærværende – mindful. Rett og slett fordi en stor endring skapes av masse små valg som gjøres i det øyeblikket du til enhver tid er i. Dette er lettere hvis du er tilstede – mindful – der du der.

Derfor er det avgjørende at du logger deg på kroppen din hver dag. Da forebygger du at autopiloten din skrur seg på. Gjør du ikke det, vil du gå deg bort på vei til målet ditt. Dessverre er de fleste av oss oftere fraværende enn nærværende. Tempoet i livene vi lever i og teknologien rundt oss krever oppmerksomheten vår, og det igjen sørger for at det meste av oppmerksomheten vår er vendt bort fra oss selv. Dermed mister vi kontakten med kroppen, som er kompasset i livet vårt.

Derfor er det viktig at vi jevnlig snur oppmerksomheten vår bort fra omgivelsene og innover til oss selv.

Begynn med å ankre deg ved å slippe vekten av føttene i bakken, deretter bruker du 1-5 minutter på å observere pusten din akkurat som den er uten å gjøre noe med den.

Når du så føler deg pålogget kroppen din, spør du deg selv disse to spørsmålene:

  1. Hva foregår i meg akkurat nå?
  2. Hva trenger jeg for å holde fokuset på målene mine?

 

Hold ut!

Veien til endring innebærer alltid «to skritt frem – og ett tilbake». Det er umulig å ikke falle tilbake i gamle vaner underveis. Rett og slett fordi kroppene våre er vanedyr. Å skape endring innebærer alltid to prosesser. En innlæring av nye måter å gjøre ting på, og samtidig en avlæring av gamle vaner. Derfor krever endring både tid, oppmerksomhet og krefter. Vi skal huske å gjøre nye valg, og ikke minst velge bort det vi har gjort til nå. I tillegg til dette skal livet fortsette på jobb og på hjemmefronten. Derfor er det helt vanlig å falle tilbake til gamle vaner, eller droppe ut av nye vaner innimellom. Minn deg selv på at det ikke er krise når det skjer. Se på det som en mulighet til å lære mer om deg selv og hva som skal til for at du skal nå målene dine.

Vær vennlig med deg selv og spør deg selv to spørmål:

  1. Hvorfor skjedde dette?
  2. Hvordan kan jeg forebygge at det skjer igjen?

Når du har svart på disse spørsmålene er du blitt klokere, og vil være bedre rustet til å nå målene dine. Ikke tell tilbakefallene, bruk dem heller som et springbrett for å komme deg nærmere målene dine!

Lykke til på veien – som blir til mens du går!

 

Karen 🙂